top of page

פה קבור הכלב

גם לכם קרה שהלב קפץ מנביחת כלב השכנים? ברחתם באימה מהכלב של החבר?

יצאנו לבדוק מדוע אנשים מפחדים מבעלי החיים, האם זה פסיכולוגי או שבכלל מולד. את כל התשובות קיבלנו בראיון מרתק עם הפסיכולוג אורי רום, והתרגשנו בסיפורה האישי של קרולין אקילוב על הטראומה שחוותה בילדותה.

רונה גוברין, אריאל כץ   פורסם: 30.1.2020

כשהייתה קרולין בת 6, יצאה לשחק מחבואים עם אחיה הגדול בחצר הבניין. בעודם משחקים הכלב של השכנים התקרב אל קרולין, היא נבהלה והתחילה לרוץ, הכלב רדף אחריה עד שלבסוף השיג אותה ונשך אותה בחוזקה ברגל. אותו אחר הצהריים חקוק היטב בזכרונה של קרולין ומאז היא לא מוכנה להתקרב לכלבים, היא מפחדת מהם. 

בעקבות סיפורה של קרולין אקילוב, יצאנו לחקור מאיפה

נובע הפחד הלא מוסבר שלנו מבעלי החיים.

פגשנו את הפסיכולוג אורי רום במטרה לקבל תשובות.

אורי ידע לספק לנו את כל התשובות; פחד הוא רגש הישרדותי וטבעי שלא אחת משרת אותנו ומועיל לנו. כשהוא קיים ללא סיבה ניכרת וברת זיהוי, הוא עלול לפגוע באורח החיים שלנו ובהתנהגות שלנו בכל התחומים.

פחד מבעלי חיים שכיח בעיקר בקרב ילדים, ההסתגלות שלהם לפרטים חדשים בחייהם לפעמים מפחידה.

זהו פחד שלרוב עובר בתהליך הגדילה וההתפתחות, אך לעיתים מלווה את הסובלים ממנו לאורך חייהם.

 

מה הסיבות לפחד שלנו מבעלי החיים?

"נתחיל מהסיבה האינסטנקטיבית הראשונה, אנחנו מתוכנתים לפחד מבעלי חיים מסוכנים. 

הסוג השני של פחד זה פחד מטראומה.

הפחד השלישי הוא פחד שהמקורות שלו מאוד מגוונים, מעין אינטרקציה בין נטיה חרדתית לבין חוסר יכולת של הסביבה, של ההורים, לתווך את החיה בתור חיה שהיא לא מסוכנת".

 

הפחד הוא מולד או נרכש?

"הפחד האינסטנקטיבי כמובן שהוא נמצא אצלנו גנטית ואנחנו נולדים איתו. אבל גם איתו יש שאלה לאורך החיים איך אנחנו מתמודדים איתו".

 

בהמשך השיחה שלנו עם אורי, ביקשנו ממנו להסביר לנו מדוע אנחנו, בני האדם לפעמים חורגים ופוגעים בחברינו ההולכים על ארבע, ואולי למצוא קשר בין זה לבין הפחד מבעלי החיים. אורי הסביר לנו שלמרות החשיבה ההגיונית וההנחה שיש קשר ישיר בין התעללות לפחד ממושא ההתעללות, לרוב מקרי ההתעללות (בייחוד כשהם לא חד פעמיים) נגרמים מלקות נפשית מסוימת, מאורח חיים חברתי-תרבותי ומטראומות מסוימות בשלבי חיים מוקדמים.

 

"כשאנחנו מדברים על פגיעה בבעלי חיים אנחנו מדברים על תופעה מאוד בעייתית, לא בגלל הסבל שהיא גורמת לבעלי חיים, אלא בגלל העובדה שהיא מנבאת התנהגות 'אנטי-סוציאלית' בבגרות. כשלוקחים אנשים פסיכופטים, אנשים שלא אכפת להם שנגרם סבל  למישהו אחר ובודקים את הילדות שלהם אנחנו רואים באחוזים מאוד גבוהים שהייתה גם התעללות בבעלי חיים. 

אם אנחנו נקשר את זה לפחד, אצל ילדים שמתעללים בבעלי חיים, אנחנו רואים שחסר סוג של פחד".

 

אין דרך טובה להבנה יותר מהזדהות.

הפגישה במומחה ובקרולין אקילוב עזרה לנו לצלול אל תוך עולם הפחד ושיקפה לנו איך זה משפיע על חיינו, על ההתעללות בבעלי החיים והאם יש קשר בין שניהם. 

כולנו פסיכופטים? כולנו נחרוג? אל תפחדו להודות, גם אתם דרכתם על חילזון או נמלה. הסירו דאגה מליבכם! את התשובות לכל החששות שלכם תקבלו בהאזנה לפודקאסט- פה קובר הכלב.

לתמליל הפודקאסט לחצו על האייקון המופיע למטה

הרשמו אל רשימת החברים שלנו ותקבלו הודעות כשנעלה תכנים חדשים

  • YouTube
  • facebook
  • generic-social-link
bottom of page