top of page

הטבע בצל הקורונה

  מאיה דורף    פורסם: 1.4.2020

זוכרים איך בדצמבר 2019, כל אחד מאיתנו חשב לעצמו "2020 הולכת להיות השנה שלי"? טוב, מה אתם חושבים עכשיו?
אנחנו בסופו של החודש השלישי של שנה עגולה וחשובה, וכל כך הרבה דברים הספיקו לקרות. אחד האירועים הכי גדולים וטראומתיים, שלא מפסיקים לדבר עליו מהרגע שהתחיל הוא התפרצות נגיף הקורונה. הנגיף התפרץ במחוז חוביי במרכז סין בסוף שנת 2019, אבל תפס תאוצה גם בשאר העולם ובעיקר באירופה בפברואר 2020. יש הרבה תיאוריות שמסבירות מי אחראי לכך (ישנה שמועה שסיני אכל עטלף ובכך הפך ל Patient zero, או שמדענים סינים בטעות הפיצו את הוירוס בניסוי שהשתבש) אבל זה לא קריטי, כי מה שחשוב הוא איך להעלים את הוירוס, ולא לחפש אשמים.


לנגיף הקורונה, או בשמו המקצועי "COVID-19", יש הרבה צדדים אפלים. בעקבות המגיפה העולמית מאות אלפי אנשים חולים ועשרות אלפי אנשים מתים, בתי ספר נסגרים, מערכות בריאות מסביב לעולם קורסות מעומס, עובדים מאבדים את מקום עבודתם, חברות מתמודדות עם פשיטת רגל, שוקי המניות קורסים והמדינות צריכות להוציא מיליארדים על חילוצים ועזרה רפואית. ולכולם, בין אם נפגעו ישירות ובין אם לא, COVID-19 הוא גורם לחץ עצום שמטלטל את נפשנו, ומעורר את חוסר הוודאות שלנו.
אבל, לא משנה כמה המצב קשה או מבאס, צריך לנסות ולראות את האור שבקצה המנהרה. לפתח ראיה אופטימית, גם כשהכל שחור. לא מצליחים? אני כאן בשביל לעזור.


בעקבות המשבר העולמי, מדינות רבות נאלצו להיכנס להסגר ולשים את החיים האישיים שלהם על "hold" לתקופה שלא ידועה כמה זמן תימשך. ההחלטה אולי נשמעת כמו החלטה לא טובה, אבל הטבע ובעלי החיים כאן בשביל לחלוק על זה:
איתן לשם, כתב "הארץ" מתאר כי דווקא במקומות שהוכו בעוצמה הרבה ביותר כמו סין, צרפת ואיטליה - ניתן לראות איך הטבע מנצל את דעיכת האדם וחוזר לשגשג ולפרוח. מסין מגיעים הנתונים המספרים על הפחתת זיהום האוויר וירידה של 36% בפליטת הפחמן לעומת אותה התקופה בשנה הקודמת, בעקבות השבתת חלקים גדולים מהמדינה.
מגזין "פורבס" מפרסם כי חייהם של לא פחות מ-77 אלף סינים ניצלו בעקבות החיסכון בזיהום האוויר שהיה שולח אותם לבתי החולים ואל מותם.
בצפונה של איטליה, הנמצאת כעת בהסגר, חיי הטבע שבו באופן מהיר ובצורה מפתיעה אל התעלות של ונציה - מי התעלות העכורים בימים רגילים, הפכו לצלולים לחלוטין בשבועיים האחרונים - דבר שגרם לברבורים להופיע ולרגש את תושבי העיר.
.

צילום: מאיה דורף

לא רק בוונציה התושבים זוכים להפתעות מהטבע, גם בקליארי בירת האי סרדיניה חזר הטבע לשלוט בריק שהשאיר האדם כשברח מהמחלה - דולפינים נראו, לראשונה מזה זמן רב, בסמוך לחופי האי, וזאת בזכות הפסקה רצינית של תנועת הסירות והמעבורות באי, שהפכו את הנתיב הימי למעבר חופשי עבור הדולפינים.
גם פריז מכריזה על מצב חירום שמשאיר את הרחובות חסרי חיים אנושיים, אך מלאי חזירי בר, וזאת שבוע לאחר שעדר איילים מצא את עצמו מתהלך ברחובות יפן. גם בתאילנד, חבורת קופים ניסתה למצוא מזון ומילאה את העיר בקפיצות וצווחות.
אפילו במחוז חוביי הסיני, מוקד ההתפרצות הראשוני, התגלה עדר פילים כאשר הוא פושט על שדה תירס, ובטעות לוגם מעט יין תירס, משתכר ושוכב באחד משדות התה שבאיזור לתנומה קצרה.
מאמר שנכתב במגזין גלובס מוסיף למעגל החדשות הטובות ומספר על מקום שקצת יותר קרוב אלינו - בישראל, נרשמה השבוע הקלה; זיהום האוויר פחת ב-30% השבוע, כך לפי המשרד להגנת הסביבה, המדווח כי בשל הפחתת תנועת כלי הרכב בכבישי ישראל, האוויר הפך נקי יותר.

הרחובות ריקים ובעלי החיים מנצלים. צילום: מאיה דורף

אז כן, קשה לראות איך אנחנו יוצאים מהמצב הזה. מתי הוירוס יסתיים? אין לדעת.אבל בואו ננצל את היתרונות, ונעריך את הטבע שלנו, שמרפא את עצמו עכשיו כשהוירוס האמיתי - בני האדם, נמצא תחת מתקפה. ובואו נבטיח הבטחה אחד לשני, כולנו ביחד, מסביב לעולם. בואו נבטיח לעולם שלנו. בואו נבטיח לבעלי החיים שמגרדים את האור בקצה המנהרה, האור שאנחנו לוקחים להם. בואו נבטיח לעצמנו, שנשמור על הטבע, גם כשאין מגיפה שמאיימת על המין האנושי. שנשמור על הטבע, תמיד.

הרשמו אל רשימת החברים שלנו ותקבלו הודעות כשנעלה תכנים חדשים

  • YouTube
  • facebook
  • generic-social-link
bottom of page